zondag 11 augustus 2013

Zomaar een zondag


Samen op de bank. Tijd voor wat fruit voor het kaboutertje en vandaag doen we het makkelijk: een zakje knijpfruit. Hij ziet het zakje en weet gelijk wat er gebeuren moet! M ziet het zakje ook en herkent de verpakking ook. Op het KinderDag Centrum waar hij heen gaat gebruiken ze die zakjes ook. 
Ik haal het dopje eraf en ga met het tuitje naar het mondje van mijn jongste, die doet zijn mondje wijd open en gaat lekker aan het fruit zuigen, mmmm lekker! 
M bekijkt het eens even en pakt dan mijn hand, ik moet het zakje ook bij hem houden. Dat doe ik dus, om even te kijken wat hij doet. 
Maar, er gebeurd niks. Hij weet niet wat hij ermee moet. Normaal krijgt hij het op een lepeltje aangeboden en niet zo direct. Waar het kaboutertje puur op gevoel zijn mondje opendeed en gelijk begon te zuigen toen hij voor het eerst knijpfruit kreeg, kan M er helemaal niks mee. M zijn mondmotoriek kan het zuigen op zo'n zakje niet aan. Hij weet niet wat hij daarmee moet doen.

Mijn jongste is zijn broer voorbij, op dit deel. En toen het zakje leeg was.....moest het dopje er natuurlijk wel op. Kon hij zelf wel doen hoor. Zomaar een zondag. Er zullen er vast nog meer volgen op deze manier. 


7 opmerkingen:

 1. Wat mooi die donkere wimpers en blonde haren! Ik had niet gedacht dat z'n broer die zuigreflex niet heeft, kan hij dat nog leren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee helaas. Hij heeft hem wel gehad maar is hem van de één op het andere moment kwijtgeraakt en dat is niet meer aan te leren aan hem.

   Verwijderen
 2. En zo is jouw kaboutertje ons mannetje ook voorbij; zuigen is blijkbaar toch wel iets heel moeilijks. Prachtig om je kleine vent zo wijs met het knijpfruit te zien!
  Dikke kus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey lieve Jannie!
  Wat een prachtig kaboutertje heb je zeg! wat ik zat te denken, en misschien een beetje gekke vraag, maar heeft je oudste zoon door dat hij sommige dingen niet kan? zoals het zuigen uit een knijpfruit zakje? want als hij het door zou hebben, dan lijkt het me voor hem heel frustrerend..
  Maar je hebt 2 pracht jongens! waar je trots op mag zijn!~
  Fijne dag vandaag!
  Liefs,
  Kimmie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is helemaal geen gekke vraag hoor! Ben er wel blij mee eigenlijk :-) Maar het antwoord is: nee, M heeft niet door dat hij dingen niet kan. Dat is gewoon zijn realtiteit zeg maar. Hij weet wat hij kan en wat hij niet kan en dat is goed. Wil hij iets dat hij niet kan, dan pakt hij jouw hand en gebruikt die om aan te geven wat hij wil. Hij gebruikt jou als instrument zeg maar en dat gaat heel goed. Hij krijgt zo wel precies voor elkaar wat hij wil! En daar ben ik dus ook erg trots op! Dat hij zo goed op zijn eigen manier duidelijk kan maken wat hij wil.

   Verwijderen
 4. Wat een schatten allebei! En wat zit M lekker ontspannen naast zijn kleine broertje. Luistert hij naar muziek of een verhaaltje? xx Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo lief om te zien hoeveel rekening M al houdt met zijn broertje, hoewel ze op de 'gewone' manier geen contact kunnen maken. Is heel bijzonder om te zien.
   M luistert naar muziek op een ipod. Daar wordt hij heel rustig van, omdat we overal dezelfde muziek op hebben gezet. Op die manier is muziek voor hem heel vertrouwd en veilig. Een verhaaltje zou hij helaas niet snappen omdat gesproken woorden geen betekenis voor hem hebben en hij zich daarvoor helemaal afsluit.

   Verwijderen